IJkdijk Livedijk

Stichting IJkdijk is een ontwikkelprogramma dat zich richt op dijkmonitoring voor inspectie en toetsing met behulp van sensorsystemen. Een van de project hierin LiveDijk.

LiveDijken zijn bestaande dijken in de beheerpraktijk van een waterschap, uitgerust met sensorsystemen. Deze sensorsystemen meten de werkelijke sterkte van deze dijken en voorspellen de toekomstige sterkte van de dijk. Zo draagt het sensorsysteem bij aan betere inspectie en beheer van de dijk. De nieuw ontwikkelde kennis over de inzet van innovatieve sensortechonologieen zorgt ervoor dat dijken bijvoorbeeld niet onnodig verzwaard worden: immers, dankzij de sensoren weet de beheerder precies wat de werkelijke sterkte van de dijk is. Met deze systemen kunnen miljoenen euro”s bespaard worden. LiveDijken, zijn er op verschillende plaatsen in Nederland; Utrecht, Eemshaven en Noorderzijlvest.

De innovatiewaarde in deze case is slimmere robuuste dijken gerelateerd aan on-line monotoring tbv beheer (en calamiteiten).

Voor meer informatie zie: www.ijkdijk.nl
Voor live beelden van de IJkdijklocatie, waar de All-In-One Sensor Validatie Test wordt uitgevoerd, zie: http://www.bouwcam.com/cameras/bellingwolde/

Praktijkervaringen: